Ce este autocunoașterea?
Este una dintre cele mai complexe forme de cunoaștere umană, care se bazează pe identificarea conceptului de sine:
- Cine sunt eu? Ce valori și credințe am?
- Ce emoții și sentimente experimentez?
- Ce dorințe și nevoi am și cum pot face să mi le îndeplinesc?
- Cum să mă comport și cum să fac alegeri potrivite pentru a avea o viață împlinită?
Autocunoașterea este astfel esențială pentru orice om care dorește să trăiască întotdeauna conștient, să evolueze și să aibă o viață armonioasă. Doar prin înțelegerea și acceptarea gândurilor, percepțiilor, emoțiilor, atitudinilor și comportamentelor noastre vom putea face alegeri corecte, vom putea să ne valorizăm talentul, să ne identificăm nevoile, să ne îndeplinim visele, construind o viață echilibrată, plină de sens.
La ce ne ajută?
Prin autocunoaștere descoperim propriile puteri și slăbiciuni, calități ori vulnerabilități, valori și convingeri, multe dobândite încă din fragedă copilărie. Conștientizăm darurile cu care am fost înzestrați la naștere. Descoperindu-le, vom avea puterea de a le accepta, lucrând în fiecare moment, conștient, să le îmbunătățim și reformăm, astfel încât să evoluăm. Autocunoașterea ne ajută să comunicăm eficient, să cooperăm cu cei din jur, să ne conectăm cu lumea, să simțim că tot ceea ce facem contează.
Importanța autocunoașterii în copilărie
Primii 10-12 ani din viața oricărui om sunt anii cei mai importanți în dezvoltarea sa. În această perioadă observăm lumea din jur, ne adaptăm la ce ne înconjoară, descoperim realitatea și ne însușim diferite obiceiuri, valori, convingeri și comportamente. În copilărie, autocunoașterea este esențială pentru a înțelege cine suntem, dar și pentru dezvoltarea încrederii în sine. Încă din primii ani de viață, aflăm prin experiență ce ne place și ce nu, lucru care care poate ajuta la identificarea ulterioară a vocației noastre. Dacă suntem încurajați, ascultați și ghidați de cei din jur, învățăm să ne exprimăm adecvat emoțiile și dorințele, ne crește încrederea în propriile puteri, suntem deschiși la nou și prindem curaj. Într-un mediu dezechilibrat există riscul de a ne reprima emoțiile, de a urma o cale care nu se potrivește cu sinele nostru, o cale impusă de cei din jur, care ignoră calitățile, dorințele și preferințele noastre, aspecte care pot genera emoții și sentimente negative, de frustrare, de neputință, care la rândul lor conduc la o frică de eșec constantă, la autocritică, convingeri false și chiar blocaje care se manifestă pe toate palierele vieții.
Autocunoașterea în viața de adult
Autocunoașterea îl ajută pe adult să-și conștientizeze valorile, dorințele, aspirațiile, să se autoîncurajeze și să se motiveze, să se autoregleze și, în consecință, să evolueze. Astfel, omul conștient de sine poate avea relații sănătoase cu cei din jur, își setează limite și bariere care îl pot ajuta, devine mai adaptabil la situații diverse, caută soluții eficiente și face față provocărilor zilnice. Autocunoașterea implică o dezvoltare continuă a omului, o practică susținută, care necesită timp. Se bazează pe dorința de a crește, pe răbdare, onestitate față de sine și perseverență.