Gândești clar, alegi adecvat. Valoare pentru întreaga viață

Ce înseamnă să ai claritatea de a face alegeri potrivite?

O gândire clară conduce întotdeauna către alegeri potrivite, astfel că este foarte important să învățăm încă de mici ce înseamnă să ai claritate, răbdare, atenție și curaj. Pentru a putea trăi în echilibru și armonie și pentru a avea capacitatea de a lua decizii și de a face alegeri potrivite pentru noi înșine, este de dorit să ne concentrăm pe trei direcții principale, menite să dezvolte laturile cognitivă, emoțională și socială ale unui om, fie copil, fie adult.

Dezvoltarea laturii cognitive

În ceea ce privește latura cognitivă, subliniem faptul că inteligența este un concept dinamic și flexibil, orice ființă umană fiind capabilă să își modifice structura cognitivă de-a lungul vieții, bineînțeles modificând totodată și componentele emoțională și socială ale vieții sale. Este deosebit de important să ne concentrăm pe dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor, dar și ale adulților, iar împreună putem face acest lucru utilizând diverse tehnici și metode care îi evidențiază omului că el însuşi este cel care stabilește ordinea pe baza unor reguli internalizate şi a unor descoperiri efectuate, într-un univers ale cărui obiecte şi evenimente nu sunt întotdeauna organizate și structurate. Odată ce omul realizează că are această capacitate și putere de a se organiza, de a învesti cu semnificație acest univers în interiorul căruia trăiește, va conștientiza faptul că poate aduce îmbunătățiri inclusiv în relațiile pe care le are cu sinele său și cu cei din jur, făcând legături directe cu situații din viața reală. Printre funcţiile cognitive pe care ne dorim să le îmbunătățim enumerăm: capacitatea de a identifica și clasifica, sporirea atenției și dezvoltarea răbdării, generarea de soluții/strategii unice, folosirea de indicii relevante, folosirea întotdeauna a cel puțin două surse de informare, preferabil trei, precizia şi acurateţea în planificarea soluționării unor probleme, vizualizarea consecințelor și asumarea activă a acestora etc. Mai mult decât atât, beneficiile pe care le avem lucrând cu partea cognitivă cuprind dezvoltarea motricității, dezvoltarea creativității, a atenției la detaliu, îmbunătățirea memoriei vizuale, dezvoltarea raționamentului, dezvoltarea răbdării și gândirii strategice, construirea și înțelegerea conceptelor, căutarea de soluții diverse și eficiente, creșterea adaptabilității, eliminarea fricii de necunoscut/ de nou, creșterea automotivației și autoîncurajării, depășirea zonei de confort și curajul de a experimenta ceva nou, diferit, și nu în ultimul rând crearea sentimentului de satisfacție de sine, aspect care va ajuta omul să dorească să învețe mai multe lucruri, să se autodepășească și să evolueze continuu.

Dezvoltarea laturii emoționale

În continuare, pe lângă latura cognitivă ce necesită a fi antrenată și dezvoltată, este imperios să ne concentrăm și pe latura emoțională. Prin cunoașterea de sine, recunoaștem ce fel de emoții avem, învățăm să le identificăm, clasificăm și mai ales să le controlăm, astfel încât să putem funcționa optim în viață, fie că discutăm de viața privată, școlară, profesională ori socială. Astfel, este de dorit să învățăm să observăm și să analizăm acele emoții și comportamente care ne pot ajuta în dezvoltarea noastră ca oameni sau care, din contră, ne pot încurca și conduce către neînțelegeri, conflicte, comportamente nedorite. Latura emoțională este una dintre cele trei laturi principale care au nevoie de atenția noastră – odată ce devenim conștienți de aceasta, putem să progresăm, să ne asumăm conștient responsabilități și să învățăm ce consecințe poate avea o anumită acțiune, căpătăm încredere în forțele proprii și ne automotivăm, devenim mai adaptabili și reușim să găsim soluții mult mai rapid și eficient, reușind să învățăm ceva nou și util din orice experiență trăită. Componentele care dezvoltă latura emoțională pot conduce la dezvoltarea unei gândiri clare, la alegeri în concordanță cu sentimentele și dorințele noastre, la învățarea de lucruri noi și utile în funcționarea zilnică, cultivarea capacității de a face alegeri cu înțelepciune înainte de a acționa, la progres, prin asumarea responsabilității – oamenii sunt încurajați să își asume responsabilitatea pentru deciziile lor și să înțeleagă impactul acestora asupra celor din jur –, la cultivarea încrederii în propriile forțe, a curajului și a nevoii de comunicare sinceră și activă, la dezvoltarea unei atenții sporite față de detaliile semnificative, uneori ignorate ori neobservate, la creșterea adaptabilității la situații noi și inclusiv la creșterea nivelului de implicare și concentrare în activitățile pe care le desfășurăm zilnic.

Dezvoltarea laturii sociale

Odată ce și latura emoțională se află în echilibru, ne putem concentra împreună pe dezvoltarea laturii sociale – pe felul în care noi ne integrăm în societate și aducem plusvaloare celor din jurul nostru. În clipa în care noi, ca oameni, avem partea de cogniție și partea emoțională dezvoltate și ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine, vom reuși cu ușurință să integrăm valorile, convingerile și experiențele noastre în societate, ajutându-i, la rândul nostru, pe cei din jur prin oferire de feedback constructiv, comunicare activă, susținerea celor dragi, totodată evoluând ca ființe umane, îmbunătățindu-ne stilul de viață, influențându-i în mod pozitiv și pe cei din jurul nostru. Uneori nu este suficient să funcționăm bine doar în plan cognitiv și emoțional, este necesar să avem și o viață socială optimă, să avem un impact benefic asupra lumii în care trăim. Astfel, învățăm să abordăm greșelile ca fiind experiențe valoroase, din care putem învăța ceva nou, atitudinea aceasta fiind una deosebit de constructivă și benefică atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Prin adoptarea acestei atitudini, reușim să devenim un real exemplu pentru cei din jur, ajutând, câteodată doar prin simpla prezență, oamenii din viața noastră. Printr-o astfel de abordare reușim să evităm dezvoltarea de tipare negative, de autocritică și reprimare a emoțiilor, eliminăm gradat tensiunile și frustrările și reușim să construim un comportament puternic, pregătit pentru a face față oricărei situații, un comportament care implică încredere, putere, curaj și dorința de a face lucruri bune, utile și frumoase.

Cunoașterea holistică a propriei ființe este unul dintre instrumentele esențiale de învățare, de autocunoaștere și dezvoltare. Poate schimba și îmbunătăți gândirea, emoțiile și comportamentul unui om, astfel încât să reușească să își construiască un stil de viață echilibrat, să se integreze în societate și să creeze valoare atât pentru viața sa personală, cât și pentru comunitatea sa.

Share :